Landgoed De Oude Tempel

Landgoed De Oude Tempel

Landgoed De Oude Tempel is een eeuwenoud landgoed binnen de Provincie Utrecht in de gemeente Soest. Deze adellijke oude bosgroeiplaats is niet alleen cultuurhistorisch van zeer hoge waarde (Willem III), maar ook ecologisch van onschatbare waarde. Er zijn meerdere Dassenburchten aanwezig, een Buizerd, Boommarters, Hazelwormen en daarnaast zeer veel vleermuissoorten, waaronder de Rosse Vleermuis. Sommige oude Beukenlanen zijn nog aangeplant door het leger van Napoleon. Gemeente Soest wil hier 300 woningen bouwen terwijl er goede alternatieven zijn zoals het naastgelegen voormalige Kamp van Zeist. De Raad van State heeft het plan voor woningbouw vernietigd, echter zet de Gemeente Soest toch zijn plan door. Op 17 mei 2022 volgt er opnieuw een zitting bij de Raad van State.

Update Juni 2022:

De Raad van State heeft alle beroepen van omwonenden en Stichting Milieuzorg Zeist ongegrond verklaard. De wijziging van het bestemmingsplan voor de gemeente Soest is hiermee helaas volbracht. Zie uitspraak RvS op 8 juni 2022. Tegenstanders van bebouwing van het Oude Tempelbos/de groene long van Soesterberg onderzoeken wat er nog van de bedreigde natuur gered kan worden.

Update November 2022:

Inmiddels is een projectontwikkelaar geselecteerd en moet er alleen nog een ontheffing in het kader van de wet Natuurbescherming worden aangevraagd. Het aantal te bouwen woningen is iets naar beneden bijgesteld (250).

Gedetailleerde kaart van de bedreigde natuur

Fotogallerij

Laatste update

15/11/2022 - 18:53

Locatie

Soest, Utrecht

Soort gebied

Bos

Soort dreiging

Woningbouw

Urgentie

Op termijn bedreigd

Actiegroepen

SOS Stichting Ontwikkeling Behoud Erfgoed Soest-erberg (Soest)
Stichting Milieuzorg Zeist (Zeist)

Betrokken overheden en bedrijven

Gemeente Soest (Soest)
Rol/werkzaamheden: Opdrachtgever
Hart van de Heuvelrug
Rol/werkzaamheden: Samenwerkingsverband
Kruyssen Project & Procesmanagement BV (Gorssel)
Rol/werkzaamheden: Uitvoerder (waarschijnlijk)
Ter Steege Bouw Vastgoed (Rijssen)
Rol/werkzaamheden: Uitvoerder (waarschijnlijk)